1. august 1976 træder den nye folkeskolelov i kraft
Den ny folkeskolelov, der træder i kraft den 1. august, bryder på flere områder afgørende med den hidtidige lov.
Således afskaffes realeksamen ligesom obligatoriske prøver bortfalder.
Til gengæld styrkes kristendomsundervisningen.
Folkeskoleloven er baseret på den udelte skole, men med mulighed for på lokalt plan at dele klasseundervisningen i nogle fag i 8.-10. klassetrin.

Arbejdet på den nye folkeskolelov, der blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget den 4. juni 1975. Det første forslag til den nye lov blev fremsat i 1972 af daværende undervisnings-minister Knud Heinesen (S).
Folkeskoleloven endte med at blive en kombination af et lov forslag, som blev udarbejdet af tidligere undervisningsminister Tove Nielsen fra Venstre, og nogle socialdemokratiske ændringsforslag.
Bag det brede forlig om den nye folkeskolelov stod Socialdemokratiet, Venstre, Det radikale Venstre, Kristeligt Folkeparti og Socialistisk Folkeparti.

Indførelsen af niveaudeling i nogle fag på 8.-10. klassetrin betyder formelt ikke noget karaktermæssig opdeling af eleverne, idet der sluttes med en fælles prøve for begge retninger.
Undervisningen i regning/matematik, engelsk og tysk på 8.-10. klassetrin og i fysik/kemi på 9.-10- klassetrin gives i to kurser af forskelligt indhold. Kurserne kaldes grundkursus og udvidet kursus.
De enkelte skoler kan imidlertid efter indstilling fra skolenævn, lærerråd og skolekommission undlade deling af klassen i et eller flere fag på 8. og 9. klassetrin. Der åbnes mulighed for, at eleverne kan indstille sig til afgangsprøven i et antal praktisk betonede fag.
I øvrigt nævner loven ikke færre end 24 fag - og der kan forekomme endnu flere på den enkelte skole. Der er 15 obligatoriske fag, men eleverne skal ikke have disse fag gennem alle klasserne. Det gælder kun to fag - dansk og idræt.
To fag er obligatoriske igennem hele grundskolen - det vil sige på 1.-9. klassetrin, men frivillige i 10. klasse. Det er regning/matematik og kristendomskundskab.
I øvrigt må der ikke være mere end 28 elever i en klasse ved skoleårets begyndelse1


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 28. juli 1976, side 6; 1. august ny skolelov
Note:

Sidst opdateret 18. februar 2015
©Jyderup Realskole